fredag 10 december 2010

Klappjakt.

Det goda jaktvärdskapet provade vi på idag. Vi tog med ettorna och några av rektorns jakt kompisar på klappjakt i skogarna kring Lampisenpää. Oscar var huvudansvarig och informerade hur jakten skulle gå till. Vapen för dagen var hagel. Endast personer med vapenlicens fick skjuta.

Vi satte ut pass skyttar och gick sedan i drev mot dom samtidigt som vi väsnades för att trycka fram djuren. De drabbade djuren var i dag herr räv, lille hare och mister mårdhund. Vi såg en hare, ett rådjur och järpar. Men ingen av dom blev skjutna.

Jag och Elin hade bakat frallor dagen innan som det bjöds på tillsammans med Henriks och Andreas älgsoppa. 
Vädret var fint men kallt och humöret var på topp hos de flesta. Detta var en trevlig avslutning på terminen.
En del av jakt gänget.

lördag 4 december 2010

Julkul på Hanhivittikko.

Jag var med på julkul i år igen. Var pyssel ansvarig. Tomtens lilla tomtenissa. Det skulle pysslas små trätomtar. Hanhivittikko är en fäbod 10km nordväst om Övertorneå. Det var mycket folk och massor av barn. Det bjöds på kaffe, tomtegröt, korv och lusselängd. Barnen fick träffa tomten och följa med honom in i skogen. Dom åkte släde efter hästen och fick en julklapp av tomten. Alla verkade ha roligt även tomten. Han var väldigt nöjd med sin tomtenissa när dagen var över. Det blev en mysig dag snön föll och det hördes barnskratt bakom varje knut. En dag med riktig jul stämning. 

måndag 29 november 2010

Affärsplan.

Vi fick en affärsplans mall utav Tomas idag. Den ska vi jobba med i två veckor nu. När vi är färdiga kommer banken hit och då ska vi ha draknästet. Liknande programmet som har gått på SVT. Ett program där personer får sälja in sina idéer till finansiärer. Nu gäller det bara att komma på en idé.

Idén blev Vildmarkskocken Frida. Jag slår ihop affärsplanen med mitt projektarbete. Så nu skrivs och räknas det för fulla muggar, stundvis iaf. Det behövs skrivas visioner, räknas likviditets budgetar, fyllas i personuppgifter och funderas på strategier mm. Tomas hjälper oss så gott han kan. Dvs väldigt mycket.
Draknästet närmar sig.

Skrivningen börjar bli färdig har även gjort en power point presentation. Håller nu på med uträkningarna. Svårt att gissa sig till priserna och vad folk är villiga att betala. Hur mycket kommer jag behöva köpa in och hur mycket ska jag ta betalt för det. Funderar och räknar för fullt.

Så är dagen här.
Draknästet.
Sparbanken nord och Handelsbanken sitter med finanserna. De kommer inte vid samma tidpunkt så vi ska berätta våra idéer två gånger. Jag väljer att inte berätta min idé för att jag inte behöver så låna så mycket pengar och för att jag inte vågar. Är rädd att få frågor jag inte kan besvara. Vilket inte gör något egentligen. Vi gör det för att lära oss. Elin berättade sin idé och Andreas och Oscar berättade sin idé. Bankerna såg det på helt olika sätt. Sparbanken nord tittade bara på siffrorna och Handelsbanken tittade på personen och dens personlighet.

Jag blev inte helt klar med min affärsplan fattas några uträkningar mm. Men det är en pågående process.
En intressant tid med mycket funderingar och frågor. Men ack så lärorik och viktig inför framtiden.
Vem vet kanske du träffar på Vildmarkskocken Frida en vacker dag?

söndag 28 november 2010

I månens sken över stock och sten.

 Henrik satte ihop en fin tur som vi skulle ta med NG ettorna på. Femdagars vandring i det sköna Tornedalen. Vi skulle guida dom två och två varje dag. Tält var boendet och färdiglagad mat som bara behövde värmas var kosten.

Starten gick från berget Isovaara vid sjön Poustijärvi och målet var skolan. Alla hoppade av bussen vid Isovaara och delade sedan upp sig i olika grupper. Elin och Oscar gick med ettorna. Jag Henrik och Andreas gick med Rolf och Hampus och Simon var med Elin L och Fredrik som skulle få en VIP tur. Ettorna med guider gick åt öster och vi gick åt väster. Efter några meters promenerande drack vi lite kaffe. Vi hade då kommit cirka 500m. En liten förklaring är tung packning och djup snö. Vi vandrade vidare efter det stärkande kaffet och kom senare fram till en bäck ganska stor. Och då dividerade och diskuterade vi om vi skulle gå över bäcken eller över bron som var ett par 100m längre ner. Det blev över bäcken. Det var lite obehagligt att gå över jag visste inte om det skulle hålla. Men det gjorde det var inga större problem. När vi var över bäcken delade vi på oss, jag gick med Rolf och Henrik och Andreas gick en annan väg.

Rolf och jag skulle slå upp läger nära ettorna för att Rolf skulle kunna kolla av läget och utvärdera lite med Elin och Oscar sen på morgonen. Efter att Henrik och Andreas hade bytt av med Elin och Oscar.
Jag och Rolf hittade en fin plats att slå läger på efter en hemsk vandring i kontorta planteringen. En grusgrop vid en liten väg. Vi gjorde en eld, åt och väntade på att klockan skulle bli läggdags.

På morgonen kom Elin och Oscar och berättade att läget med ettorna var okej. Lite frusna men ingen större påverkan. Vi vandrade tillsammans hela gruppen en bit i det otroligt vackra vädret. Disa var också med Elins hund, hon sprang fram och tillbaka runt om oss. Efter en stunds vandring kom Tomas och hämtade Oscar för han hade feber och kände sig risig. Vid ett vägsjäl lämnade Elin oss för att gå på en liten ensamtur. Jag och Rolf fortsatte mot övernattnings plats två. Som var vid rengärdet. På Prästpojkensberg. Vi gick lite ändes väg och mycket över myr och kalhygge. När mörkret hade fallit orienterade jag i månens sken över stock och sten. Vi slog läger i skogen jämte en vändplan. Gjorde upp en eld och åt lite. När vi satt där och åt frös jag som tusan och då sa Rolf att jag kunde gå på norrskens jakt för att hålla värmen. När jag kom ut på vändplanen var där ett jätte fint norrsken. Det försa jag upptäcker själv sen jag flyttade upp hit. Jag skrek lite av glädje. Sen fotade Rolf norrskenet och mig och elden och skogen och norrskenet och elden.... Det var det han sysslade med resten av kvällen.

På morgonen vaknade jag med is kalla skor. Rolf kom då med tipset att ha små vattenflaskor med hett vatten i på morgonen som man kan stoppa i skorna. Alltså man har två små flaskor tex drickjoggy (Jalla) flaskor som man fyller med hett vatten från termosen sen stoppar man ner dom i skorna. Glöm inte att skruva åt korken ordentligt. Det gör inte att skorna tinar helt men det gör iaf så att du kan stoppa ner fötterna i dom.

Denna dag var det min och Hampus tur att guida ettorna. Jag gick till deras läger för att byta av Henrik och Andreas. När jag kom dit var gruppen helt förfrusen. Henrik försökte att få upp eld och de andra försökte att få upp lite värme i kroppen. Jag tog över eldningen från Henrik så han också kunde få upp lite värme i kroppen. Andreas var inte där för att han hade följt med Jonas hem kvällen innan. Han hade ont i foten. Jag fick inte upp nån eld och efter en liten stund kom Hampus. Sen kom även Rolf för att göra utvärderingen med Henrik där. Läget med gruppen var nu väldigt fruset och Adam fick också åka hem, han hade fått förfrusna tår.

Vi bestämde nu i detta läget att vi skulle ta en annan väg. Vi insåg att den planerade vägen blev för lång. Vandringen började och efter en stund fick Malin för mycket besvär med sina skavsår så hon fick också åka hem. Rolf hämtade upp henne vid en väg. Vi gick sedan av vägen där vi då kom ner till en sjö. Där åt vi lunch sen vandrade vi över sjön. Hampus gick först och orienterade och jag gick sist och sa till när vi skulle pausa.

Framåt kvällningen kom vi fram till sjön där vi hade tänkt slå läger. Där höll de på att röja i skogen så timmerbilarna gick fram och tillbaka på skogsvägarna jämte sjön. De lyste upp hela vårat lilla läger när de kom farande. Hampus gjorde upp en eld, det sattes upp tält och lagades lite mat.
På natten vaknade jag av att Angelica väckte mig. Hon hade extrem vätskebrist i kroppen så hon bara skakade. Jag gick då upp och gjorde vatten till henne smälte snö och hade i salt. Viktigt att man får i sig salt när man har vätskebrist. Hon sov inte så mycket den natten men det blev lite bättre och hon slutade skaka nån timme efter. Jag var lite orolig där en stund och det fanns planer på att ringa så nån kunde komma och hämta henne. Men hon insisterade på att hon prompt ville stanna.

Vacker soluppgång.
När morgonen kom, möttes vi av Tobbe och Simon som skulle ta över. Jag och Hampus vandrade då ner ändes en skogsväg i den finaste soluppgången på länge för att träffa Rolf och utvärdera. Vi berättade för Rolf hur läget var och Hampus tog Rolfs bil för att köra hem.

Nu var det dags för mig att gå själv för första gången på veckan. Jag skulle orientera mig till stugan vid Onkijärvi sjön där de andra var. Jag gick sakta och försökte hålla kursen. Blev många gånger osäker på mig själv om jag var rätt. Men efter en bra stund kom jag fram till vägen som ledde upp till stugan. Längre ner än jag hade tänkt mig men jag kom rätt det är det som är huvudsaken. I stugan var det varmt och skönt Simon hade gjort upp en eld och de andra käkade. Denna stugan hade VIP gästerna bott i hela veckan.

När jag hade ätit blivit varm och lite torrare gick jag och Henrik till Isovaarastugan för att bo med Elin och vara beredda med eld och korv när ettorna skulle komma dit dagen efter. Vi tillbringade kvällen i stugan framför elden lite frysandes för att det inte blev någon värme i stugan men med otroligt trevlig stämning mellan tre nära vänner. De skrattades och pratades. Vi sov på borden alla tre som vi hade satt ihop men det var inte varmt ändå.



På morgonen gick Elin och Henrik hem för att äta frukost men jag låg kvar nu med två sovsäckar runt mig. Det är aldrig fel med sovmorgon. Sen kom Rolf in dundrande och undrade varför jag inte hade elden igång. Så då var det bara att stiga upp och plocka ihop sina saker och förbereda för att ettorna skulle komma. När ettorna kom grillades det korv och pratades lite om hur veckan hade varit. Det sas att det bara var eliten kvar, tre starka ettor, och att det hade varit lite för kallt men att turen hade varit ganska bra ändå. När korven var upp äten elden till aska och hemlängtan stor gick vi alla ner för berget hem till skolan där en varm bastu väntade och senare en skön säng.

Temperaturen under veckan låg mellan - 30 och - 18 grader. Ingen dans på rosor direkt. Men jag tycker att det var en lyckad tur för jag upptäckte mitt första norrsken själv. Men även en väldigt lärorik tur speciellt för ettorna.

söndag 14 november 2010

En grupp.

I två veckor har vi pratat om ett ämne som intresserar mig mycket. Gruppsykologi och gruppdynamik.
Det har vänts in och ut på gruppen. Diskuterats vilken fas vi ligger i och hur vår grupp fungerar. Jag känner att detta är otroligt viktigt, och att jag kanske inte alltid är värdens bästa grupp individ. Men jag är medveten om mitt beteende. Sen ska man bara komma ihåg det i stundens hetta. Våra grupp är väldigt bra tycker jag. Vist även solen har sina fläckar, men i det stora hela funkar det bra. Vi pratade lite om ledarskap och konflikt hantering också. Ledarskapet är inte alltid självklart i alla situationer. Konflikt hantering känner jag att jag gärna undviker, genom att inte hamna i någon konflikt. :) Det vill säga jag måste bli bättre på att diskutera.

Som slut del på ämnet körde vi positiv och negativ kritik, mellan hela gruppens ögon och fyra ögon. Det berättades både saker som jag redan vet och saker som jag inte har lagt märket till tidigare. Övningen var lite jobbig men samtidigt väldigt nyttig. Vet inte om vi i gruppen har kommit närmare varandra, men det har helt klart varit två intressanta veckor.

lördag 30 oktober 2010

Besök från söder.

Per kom och hälsade på mig denna veckan. Helt fantastiskt trevligt med besök. Vi
for till Haparanda och shoppade men vi köpte inget. Vi var hos Sixten drack kaffe och matade renarna. Vi sov över i Honkanenstugan och bastade. Sen åkte vi till Kengisbruk och Pajala. Jag och Per bjöd Elin och Erik på super god middag. Det bjöds på den omtalade whiskeysåsen, ungsgrillat reninnanlår, halomi, sallad, sparris, smör och vitlöks slungade morötter och ett fylligt rött vin till. Mmmm....  Det var jätte roligt och mysigt att han kom och hälsade på. Första personen hemifrån som kommer och besöker mig. Nu har an åkt och jag saknar honom redan. Alla människorna här är fantastiska men det är något speciellt med familjen.

onsdag 13 oktober 2010

BRÄNDÖN

Praktik på Brändö konferens och fritidsby. En vacker udde som lyser i alla höstens färger. Badtunnor, bastu, storkåta och mysiga stugor. Brändöns utbud.

Från fönstret ser jag solen gå upp över horisonten när jag dricker mitt morgon kaffe. Chefen pratar i telefon, kocken skramlar i köket och guiden pysslar ute på tomten. Gästerna lyser med sin frånvaro så här på hösten mellan sensommaren och julborden. Men i morgon kommer det faktiskt en grupp som ska ha konferens och bada i tunnan på kvällen. Så i morgon får jag elda och fixa stora konferens rummet.

Nu efter kaffet tror jag jag ska göra lite nya blom dekorationer till borden här i restaurangen. Chefen pratar med någon lokal bo om hockey matchen vi ska visa här till helgen. Han säger att det blir Mexikansk buffé. Är tydligen någon som är allergisk mot något.
Kocken gör lag till köttet som ska vara på julbordet. Jag har hjälpt honom innan i veckan med hallongrottorna och chokladbollarna. Det blev över två hundra av varje sort. Och det behövs göras fler. Guiden flyttar kanoterna inför vintern. Han är väldigt bra han och hans jobb skulle passa mig väldigt bra också. 

Chefen har gett mig lite uppgifter för nästa vecka. Gräset ska klippas, stugorna ska städas och så vill han att jag ska komma med nya idéer på aktiviteter. De aktiviteter de har nu är uppdraget, femkamp, dinner on ice, kajak och kanot, matlagning tillsammans, kamerajakten, huggorms-safari, skattjakt, fiske, trampbilar, ribcharter, skoter, vinprovning, skidturer och snöskoturer, snöskulpturer  mm. Även fast de har så många olika aktiviteter vill chefen att jag ska komma med lite nya idéer. Men det är främst aktiviteter att göra inomhus innan julbordet och fler uppgifter till uppdraget. Uppdraget som är ett papper med olika uppgifter att lösa, pappret och lite andra saker finns i en ryggsäck som delas ut lag vis till gästerna.

I kväll ska jag nog laga spenatsoppa i min lilla stuga som jag får låna, om inte kocken bjuder på middag förstås. Kanske kan få chokladkaka då. Smarrigt!

Jag känner mig lite seg efter helgen, vi hade en stor grupp studenter som festade loss här då. Mycket glas att plocka men det var väldigt kul. Dom kom hit med Kungsholmen, den stora båten som Brändön också äger.
Jaha, nu är kaffet uppdrucket och det är dags att börja jobba. 

tisdag 12 oktober 2010

Nya naturguider.

De nya naturguiderna har börjat hos oss nu. Och denna veckan skulle vi ta hand om dom. En liten introvecka. Vi planerade en paddlingstur att ta med dom på. Starten gick från inloppet till Poustijärvi och målet var Honkanen stugan.

De paddlade en sträcka och fick lära sig att laga en kanot på vägen, en kanot som var trasig, miss hos guiderna, (illa). De kom fram till första lägerplatsen vid sjön Postijärvi. Det åts en god wook tillagad av mig och Elin och berättades roliga, konstiga och spännande historier runt elden när natten smög på.

Vi i tvåan hade delat upp oss i olika guide team. Jag var i mat laget Hunter five. Det stod grillkorv, wook, kyckling gryta och tacos på menyn för tredagarsturen. En smarrig meny för att förgylla dom nya naturguidernas upplevelser, genom vatten och över stock och sten.

Nästa dag vandrade de till Honkanen stugan och på vägen mötte de på en skadad man (fejkat skadad). Då fick de ta hand om honom, en övning i första hjälpen. Framme vid stugan bjöds det på kyckling gryta sen var det rundvisning, fri aktivitet, guide övningar, kaffe kokning och  eldning mm. På kvällen åts det tacos och bastades. Efter en lång dag sov alla sött till ugglans hoande och någons snarkningar.

Sista dagen packades och städades det. Sen bar det av hemåt. De nya guiderna var i det stora hela nöjda med vår tur.Tillbaka på skola packades det upp och utvärderades. De sa att maten var super god. Då blev jag nöjd!

måndag 20 september 2010

Ringmärknings kurs.

 Haparanda Sandskär Here I come again. Åter igen får jag gå iland på denna vackra ö. Denna tid är det tystare och mindre mygg men det är även denna gång som fåglarna är intressanta. Naturklubben ska bli utbildade ringmärkare. Vi ska bo i naturskyddsföreningens stuga.

Efter avlastning av båten tar vi oss en välförtjänt kopp kaffe i solen men blåsten svalkar kaffet lite för snabbt. Kvällen kommer och vi äter gott och spekulerar om morgondagen. Vi är inte helt själva på ön vi har tre erfarna ringmärkare där som hjälper och utbildar oss. Ingrid, Alan och Andreas.

Klockan ringer klockan 5 och vi klär på oss kikare och matsäck för att öppna näten vid 6 tiden. Den första fågeln som jag får ringmärka är en liten kungsfågel på 3 gram den sjunger högt och vackert och den lilla gula fläcken på huvudet visar att han är en ståtlig herre. Vi plockar försiktigt ut fåglarna ur näten för att inte skada dem. Vid 12 tiden stänger vi näten och vandrar tillbaka till stugorna. På eftermiddagen är det fri aktivitet, nån skådar, nån läser, nån fixar rundor men vi i naturklubben vi sover.

På kvällen lagas det mat och bastas. Så flyter veckan på det märks och plockas och pratas. Vi lär oss mäta, väga, kolla kön och fett, fågelarter, mm. På eftermiddagarna promeneras och skådas det. Men vi i naturklubben vi sover. Och på kvällarna äts det gott, skrivs protokoll, bastas det, och umgås det.

Vädret var växlande men många kvällar var det vackra solnedgångar. Jag stickade ett par nya Lovika vantar. En kväll i veckan såg vi norrsken och en morgon såg vi tre älgar.

När veckan var slut packade vi för hemfärd tackade för att vi fick komma och lyckönskades inför framtiden. Vi klarade alla kursen och har nu rätt att ringmärka fåglar ideellt. I stort sätt all ringmärkning i Sverige sker ideellt.

Jag vinkade farväl till ön och tänkte hoppas vi ses snart igen. Haparanda Sandskär en plats jag gillar!

lördag 4 september 2010

Fördjupningstiden.

Valbara kurser i sex veckor. Jakt, kultur eller natur var ämnena vi fick välja mellan. Jag valde natur. Simon, Hampus och jag blev natur klubben. Vi lärde oss växter så det bara kokade i huvudet.

Vi for till älv, bäck, ängsmark, skog, myr och skärgård för att studera vilka blommor och plantor som bor var. Vi räknade flodpärlmusslor och ringmärkte fåglar. Vårt lexikon Rolf följde oss som mentor och klubb medlem.

När vi var inne gjorde vi en växt utställning och diskuterade uppbyggnad av växterna, men mest var vi ute. Nu gäller det bara att komma ihåg alla blommor, mossor, gräs, halvgräs, fibblor, buskar, träd, med flera. Men är det riktigt illa så kan man ju alltid fråga lexikonet! Om han finns där.....?

söndag 15 augusti 2010

SAREK....

Två veckors fjällvandring i Sarek nationalpark. Vad ska man packa, vad ska man ta med sig för mat, vad  kommer det bli för väder, kommer jag orka, kommer vi kunna hålla sams ?

Ja shiit va frågor och olika funderingar jag hade innan vi åkte iväg. Vet inte om allt var löst innan veckorna var slut heller. Jag orkade hela turen men svetten lackade och humöret vacklade mycket under resan. Men vi höll sams till större delen av tiden.

Vi vandrade på led och i obanad terräng och ja det är precis som det låter rakt ut i vildmarken. Vandringen började i Ritsem och slutade i Kvikkjokk från ena sidan av fjäll kartan till andra sidan av kartan.
14 mil totalt. Jokkarna var is kalla och kängorna varma. På fjällen såg vi renar och lämlar. Nere i dalen härjade myggen och i sjöarna simmade magnifika öringar. Cecilia som var vår guide lärde oss växter, guide teknik, vadning, fjäll fakta, mm. Vädret blev toppen strålande SOL i två veckor. Cecilia hade aldrig varit med om något liknande. Jag hade tung packning men lyckligt vis inget onödigt med mig.

I Sareks hjärta fanns det ett dass som blev väl använt när vi hittade det. Inte det enklaste att gömma sig för att göra sina behov på fjället. Utsikten kan inte beskrivas med ord. Visst är det trevligt att se sig i spegeln när man borstar tänderna på morgonen men jag skulle nog kunna säga att det är tusen gånger bättre att se fjällen. Maten under turen var kanske inte på gastronomisk nivå men den var ack så behövd. Hade lite av varje med mig risotto, frystorkat, pasta, frukt & nöt mix, soppor, musli, mm. Men de bästa matupplevelserna var när vi kom till Akse där STF har en liten shop. Då köpte jag knäckebröd det var en njutning jag sent kommer glömma, jag blev alldeles lyrisk. Helt sjukt gott att få något ordenligt att tugga på. Och den andra var när jag och Elin åt blåbärspaj med hjortron vid en mysig sjö.

När vi kom hem var vi glada, brunare, trötta och upprymda av det sköna naturen. Mina tankar när jag kom hem var shiit va duktig jag är och jag vill åka dit igen... NU!

torsdag 5 augusti 2010

Forspaddling och lite helikoppter.

Forspaddlings certifiering, inte illa. Ganska häftig sport i mina ögon. 

Vi for till B-O i Kiruna för att ha vattenvecka. Det betydde att vi skulle få lära oss att paddla i fors och certifiera oss i det. Vi fick bo på en liten camping plats vid Laxforsen. Där B-O brukar guida sina gäster. Det var en otrolig fin plats dels för att den låg vackert vid älven som det fortfarande fanns timmer kvar i sen flottningen, men även för att just nu i denna tid stod alla Linneor i blom. En av min favorit blommor.

Vi hade teori i B-Os lokaler på hans tomt, vi tränings paddlade i älven som vi campade vid och vi fick prova forspaddling i Kalixälven. I mitten av veckan kom en familj på besök till B-O och vi guidade dem 8 guider till 4 gäster men de var mycket nöjda och så även vi då. Är gästen nöjd kan guiden vara nöjd!
 
 Vi fick även testa att ta ner en helikopter, helikopter säkerhet. Så vi kan ta emot gäster när de vill åka upp i fjällen till öde platser och fiska tex. eller andra turer. Kul att vifta lite med armarna till en helikopter.

Sista dagen var stora teori och praktik provet. Teori provet skrev vi på B-os tomt, inte det lättaste. Praktikprovet gjorde vi i Lina älven. Vi skulle paddla en sträcka som B-o och hans guider inte hade rekat innan. Sträckan avslutades med ett fall på 16 m Lina fallet. Man fick passa sig för att inte åka ner för det kan sluta illa då. Men vissa järva i klassen pratade om att de skulle åka ner för fallet i en tunna. Helt galet... =) Det var rikigt roligt att paddla, några svåra partier och sen i slutet fick man paddla ordentligt så man kom in till kanten innan fallet. Veckans väder var ganska regnigt men det gjorde inte så mycket för vi var mycket i vatten ändå.
Jag klarade certifieringen!

onsdag 21 juli 2010

Sommar lov!

 Bilder från min sommar ledighet... Lata sköna dagar..

Sola.

Bada.
Broder Jacob

Öland.
Rauker.


Dyk utflykt.
Dykning.

lördag 26 juni 2010

Barn och botanik.

Trött...
Fäbo jänta...
Sliten men fin...
Fjädermygg...
Botanik på Hanhivittikko, beskåda alla vackra blommor och lära sig vad det heter. Växter är väl något en natur guide verkligen ska kunna. Väldigt bra med botanik lektioner då. Kanske lite fel att ha det veckan innan sommarlov. Man är ganska slut då. och har lite svårt att engagera sig. Vi skulle sätta ut små skyltar vid de olika växterna på fäboden där det stod svenskt och latinskt namn. Samtidigt då skulle vi lära oss vad det heter. Det blev nog mest så att vi hade lite tävling om vem som blev av med sina skyltar först. Namnen var det sisådär med. Jag mins en blomma och det var den Rolf inte kunde namnet på. Stackars Rolf. hihi... Vi hade även ett arrangemang på onsdagen. Dagis kul, massor av barn som skulle komma och leka med oss. Vi hade olika aktiviteter för dom. Papperstillverkning, fågelholks bygge, mikroskops koll, ull tovning, sagor och sång stund. Alla grupper fick varsin träbricka som visade vilken station de skulle gå till. Sen byttes det när de var klara vid den stationen, alla barn sprang runt hit och dit i slutet, är så med barn mycket spring i dem. Torsdagen hade vi sill lunch och rökbastu som avslutning på terminen otroligt mysigt och trevligt.

fredag 18 juni 2010

FFF - Fest - Fåglar - Fiske...

Det var försommarparty på Campingen. Härligt med dans och sång mm. En shyst sommar kväll med vacker solnedgång/ uppgång.

Fågelskådning och ringmärkning på Haparanda Sandskär. En otroligt vacker ö men med alldeles förmycke mygg. Vi inventerade, ringmärkte, bottaniserade, kulturerade, sov, åt och bastade. Inventeringen gick ut på att vi skulle dokumentera alla fåglar vi såg på ett vist område, inte det lättaste. Ringmärkningen var kul, väldigt rogivande. Vi tittade på de växter som finns på Sandskär blandannat Bottenviks malört en endemisk art finns bara på Sandskär. Vi blev guidade av Staffan på en kultur vandring, spännande värre. Det finns en fin bastu på Haparanda Sandskär. En mysig vecka bland mygg och fåglar. Haparanda Sandskär är en ö som är Nationalpark där det bedrivs ringmärkning och turistverksamhet på.

Fiske vecka med fiskeguiderna. Fiskeguidernas sista vecka på skolan och med oss naturguider. Vi Fick öva oss på att fiska med flug och kast spö. Vi gick igenom lite allt möjligt om fiske vad den äter, hur den lever, utrustning, hur man guidar mm. På tisdagskvällen hade vi gemensam avslutnings middag och sen blev det en liten eller stor skogs fest senare på kvällen. Med många galna foton. En kul kväll. Kommer sakna er galna fiskeguider. I slutet av turen testade vi att guida varandra vid en olycka. En skulle råka ramla i vattnen och den andra skulle ta hand om henne/ honom när det hände. Det gick sådär svårt att guida en av sina bästa vänner. Men det var lärorikt ändå. 
En tid med mycket liv och glädje med även lite sorg när fiskeguiderna lämnar oss. Men vi ses väll snart igen.

fredag 4 juni 2010

Bästa paddlingsturen ever.


Vi drog iväg med kajaker och kanadensare för att paddla. Logiskt. Paddlade i Poustijärvi. Jesper ramlade i när han fick en jätte gös på hela ett halvt kilo. Inte illa. Vi gick igenom lite eldning och badade. Hade en helt fantastisk kväll en sån man aldrig kommer glömma, en kväll det kan talas om. Turen slutade med bäver expedition. Men dock inte för alla det kom lite regn och jagade iväg vissa av de tappra guiderna.
Jag var en av dem. Är inte stolt över det men jag fick sova torrt i all fall.

måndag 24 maj 2010

Mat mat mat...

Mat mässa. Vi skulle fixa lite mat till en mat mässa som ägde rum på skolas område. Vi visade olika metoder av utomhus matlagning. Grillad lax på rieska med citron fräsch, Svamp risotto alla stormkök, Viltgryta med ädelost och Krubbelurer. Laxen var tillagad i folie på elden och Rieskan (Tornedalskt tunnbröd) gräddat på mourika. Risotton var kokt på stormkök och svampen var blandsvamp från Tornedalen. Viltgrytan innehöll renskav och rotfrukter bland annat. Krubbelurerna, Skrubbelurerna, Krummelurerna, (kärt barn har många namn) sockerkaksbitar vända i socker och kanel var väldigt omtyckta. Vi pratade och visade och serverade dessa fina läckerheter för hungriga gäster. Det blev ett väldigt lyckat arrangemang enligt min mening och jag tror att gästerna var nöjda också det hördes många mmm... när maten smakades.

söndag 23 maj 2010

Fågelskådare.

Orintologi och ekologi med Rolf Latti = fågelskådning med Roffe.
En vecka som börjas som vanligt var ett tag sen sist. Klassmöte på morgonen och sen teorilektion fram till lunch. Eftermiddagen fågelskådning vid älven.

Tisdagen var det uppstigning kl 04.00 för att titta på fåglar vid fem när dom är som aktivast. Vi gick ut med älven bort till en sjö där det är stort fågel liv. Vid sjön finns det ett fågeltorn  och ett antal grill platser. Vi studerade fåglarna på sjön, i träden, i luften, på marken och andra ställen. Hur de beter sig, vad de gör, hur de ser ut och hur de låter.
Många av fåglarnas läten kan man jämföra med en ramsa  som tex. Lövsångaren som sjunger - snälla mamma får jag gå på bio klockan nio... Det börjar högt och slutar lågt. Min favorit fågel grupp är nog vadare.

Onsdagen fick lite sov morgon, vi började inte för en vid sex. Då gick vi till samma sjö igen och ringmärkte lite fåglar. Vid lunch kom det gäster från Stockholm och vi lagade mat till dem, Tornedalspanna. Efter det slutade vi.

Fyra skulle vi samlas på torsdagen för att åka till ett fågeltorn i Tornio i Finnland. Vi stannade vid många ängar på vägen. Där har det blivit översvämningar pga den snabba snö smältningen på sista tiden.
Framme i Haparanda stannade vi på Ikeas baksida och studerade fåglarna där. Då såg vi två Bisamråttor, inte bara fåglar man ser i tubkikaren.
Vid Haparanda åkte vi över till Finland. Framme vid fågeltornet såg vi en Älg, Brun kärrhök och Fiskgjuse.
Innan hemfärden stannade vi och schoppade i Haparanda, hittade många bra prylar.
Fredagen blev det en liten fågeltur på morgonen sen gick vi igenom veckan och kommande veckor.

Några av alla fåglar vi såg denna veckan var Ladusvala, Skata, Trana, Fiskmås, Sädesäla, Knipa, Vigg, Blåmes, Buskskvätta, Brushanne, Jorduggla, Gråsparv, Sävsparv, Tofsvipa, Blå kärrhök, Kråka, Bofink, Svartvit flugsnappare, Björktrast, Storspov, Bläsand, Rosenfink, Gönbena, Smålom, Dvärgbekasin, Rödbena, Enkelbekasin, Gulärla, Ängspiplärka, Drillsnäppa, Kricka, Skrattmås, Gräsand, Fisktärna, Grönfink, Sjärtand, Ärtsångare, Ringduva,Trädpiplärka, Talgoxe, Silvertärna, Skäggdopping, Sångsvan, Skedand, Årta, Sothöna, Kaja, Gulsparv, Mosnäppa och många många fler.


En skön vecka med tidiga mornar.







tisdag 18 maj 2010

Ensamtur i skogen.

Campa själv i skogen i två nätter, göra en natur ruta 2x2 m, orientera, skriva färd- säkerhetsplan och packlista.
Det var vad det handlade om. 

Tanken var från början att vi skulle åka till Lofoten i Norge och vandra. Och där göra våra ensamturer. Men ekonomin ville inte det.

Jag gav mig iväg på torsdags förmiddagen. Gick ca fem km till en sjö där jag hade planerat att slå läger och träffa Elin. Ensamturen innebar också vi skulle göra natur rutor och umgås på dagarna. Och så  är det en säkerhets grej att någon annan vet var man är.

Jag slog läger vid sjön. Sen kom Elin och jag åt och pratade. Efter maten gick vi till en annan liten sjö som låg jämte. För att kolla på fåglar. Där var ett sångsvans par.  Var otroligt mysigt att sitta där i lingonriset och titta på sångsvan paret. Som simmade fridfullt i den lilla sjön. Fåglarna sjöng och nån enstaka mygga surrade förbi mitt öra.

På fredagen gjorde jag och Elin våra natur rutor där vi skulle se hur många olika arter vi kunde hitta. Sen vandrade vi vidare. På vandringen gick vi på en grusväg. Och jag vet inte hur många gånger vi svor över alla bilar som inte saktade in när de körde förbi oss. Framåt lunch kom vi fram till vägen där jag skulle svänga till höger och Elin skulle fortsätta rakt fram. Vi skildes åt och jag började vandra upp för Isovara berget. När jag vandrade upp för berget såg jag en tjäder höna.

Jag kom upp på en  utav bergstoppar som jag tyckte verkade fin där slog jag läger igen och tog mig en liten tupplur.
På kvällen när jag hade lagt mig blev det ett jätte åskoväder det åskade och regnade. Det kändes det lite obehagligt men det slutade vid tolvtiden. På lördagen vandrade jag hem igen. det var 27 grader varmt och jag hade vinter kängor och superunderställ. Kan tala om för dig att jag inte frös iallafall.

måndag 10 maj 2010

Vårmässa i Luleå.

 Vi var inbjudna till Vårmässan i Luleå. Vi skulle ha en egen monter och hjälpa till att bygga upp mässan. Vi fixade veckan innan med utstyrseln till vår monter.
Sen på måndag V.18 åkte vi till Luleå med guidemobilen var där prick åtta för att bygga upp en mässa som skulle vara i tre dagar. Vi fick börja med att lägga sten åt Beijers trägårds sten och murar. Sen var det trall skruvning som gällde, är en hejare på att skruva nu. Vi hjälpte även till med andra små sysslor här och där. Detta tog cirka tre dagar sen kom jord och blommer. Då var det planterings dags inte varje dag man planterar rakt på golvet i en ishall, mässan var i Arcushallen.
På torsdagen kom det fler utställare och vi började även med våran egna monter. Fiskeguiderna dom skulle ha flugkastnings instruktioner och tävling så det fanns en inomhus bassäng till dom att leka vid. Vi naturguider hade med oss en packad ryggsäck som besökarna skulle gissa vikten på.
På fredagen började mässan. Kl 10.00 strömmade det in massa nyfikna besökare och vi vi var på olika platser för att ge dom ett trevligt besök. Vi var bland annat i våran egna monter och vid fiskebanan förstås men även vid Hägglunds äventyrsbutik för att sälja tält och jag och Hampus satt bakom demonstrations köket för att sköta ljud, ljus och bild när kockarna skulle laga olika smaskigheter. Vi hjälpte Hägglunds med olika saker även tidigare i vecka. Och som tack för det fick vi lite rabatt i deras butik. Fredagen flöt på bra besökarna verkade tycka det var en trevlig mässa och vi hade kul på olika ställen.
På lördagen var det en ny mäss dag och denna dag skulle det stora mäss bröllopet äga rum. Jag och fyra andra guider fick hjälpa till att bygga upp en kyrka med altare och knäböj. Det var ett par som gifte sig på mässan och det var mycket att fixa med det. Efter bröllopet flöt resten av dagen på och vi avslutade kvällen med ett natt besök i Luleå centrum. På söndagen fick vi sovmorgon men det blev en intensiv dag endå. Det var sista dagen på mässan och allt skulle plockas ihop och städas. När allt var klart och vi hade blivit berömda och tackade för ett fantastiskt bra arbete rullade vi hemåt runt nio tiden. Under vecka fick vi bo på Arcus camping en mysig camping med fina stugor. det var en väldigt rolig, intensiv och lärorik vecka. Hoppas det kommer fler sådana.

torsdag 22 april 2010

Våra Älvar.

I går kväll var det en föreläsningskväll som vi arrangerade om våra älvar. Det skulle ha varit en debatt kväll om för och i mot vattenkraft. Detta arrangemanget har vi och fiskeguiderna jobbat med länge. Det blev ingen debatt kväll pga att vattenfall och andra vattenkrafts företag inte ville ställa upp. Det blev en föreläsningskväll istället.
De som föreläste var Crister Borg från Älvräddarne,  Börje Rytiniemi och Leif Häggbo från Trevia lotesen Tornedalen- Happaranda skärgårds fiskeområde. Vi bjöd på fika och hade lott försäljning. Efter fikat var jag tvungen att gå hem, hade feber och snuva. Det blev en lyckad kväll fast vi inte hade så många besökare.

tisdag 9 mars 2010

Kniv... ^^


 Blev klar med kniven i går. Äntligen!
Efter många timmars slit är den äntligen klar. Den är gjord av björkvril och  skinn. Bladet är ett kålståls blad.
 
Har fina ordcider hos mig nu. 

måndag 8 mars 2010

Vårig måndag.

Vädret har växlat som tusan idag. På förmiddagen var det linne väder och efter lunch haglade det en stund. Hagel vädret kom från Finland. Ganska "taskigt" av dom, haha... En dag som denna ska man egentligen vara ute och njuta av det fina vädret. Men inte vi inte vi sitter inne och fördjupar oss i miljöbalken och artskuddsförordningen. För att på fredag bli jakttillsynsmän (och kvinnor).  I kväll är det kniv kurs. Då ska jag bli helt klar med min kniv. Känns gött.

söndag 7 mars 2010

lagar, lagar,lagar...

Jag blev fiske bevakare i fredags. Var skit nervös inför provet i fredags, men det var en baggis. Frågorna var nästan redan ifyllda. Har pratat om lagar hit och dit hela veckan. Höll på att bli galen ,måndag, tisdag, onsdag fiskelagen, torsdag polisen kom och berättade om den svenska lagen brottsbalken kap 24 § 1,4,6 och 7. Fredag provet. När man är fiske bevakare håller man koll på att folk har fiske kort på det området man bevakar. Området ansöker man om till länsstyrelsen när man har hittat ett område. Till veckan som kommer är det ännu mer lagar som ska plöjas igenom jakt lagen. Får hoppas jag blir jakt bevakare också, men det ska tydligen vara svårare. Och jag som är trött på lagar redan nu. Man kan säga att det där med lagar är inte riktigt min grej.

torsdag 4 mars 2010

SLAO - ABISKO

Åkte till Abisko på söndagen, åkte 40 mil i bussen, trasig fläkt, fantastiska vänner, SLAO- snö och lavin utbildning, hade teori på måndags förmiddagen, pratade om brottkanter, säkert vägval, terräng fällor, jobbade med spade- sond- transceive, åkte upp på Nuolia på eftermiddagen, var knappt nån snö och -25, tog mig ner med möda, åkte till björnfjäll i Norge på tisdagen, topptur, promenad på skidor till toppen, SOL, var -27 och lite blåst, kollade snökvaliten, hade avslutnings exeminering på onsdagen, fick låna turskidor med stighudar, hade -40 som kallast en natt, sov på vandrarhem, fick istappar till ögonfransar på dagarna. bastade en kväll, åt god mat, hade fantastiska instruktörer, svettades fast det var -27 ute, klarade utbildningen, fick certifieringen, vill åka till Abisko igen, gjorde kamrat räddning, hittade transceiverna, grävde snö i ett V, kändes som första gången jag åkte skidor igen, 
åkte hem, hade kul. 
MM................................................................


söndag 14 februari 2010

Vintertur...

Så var det dags för vår första veckotur, bo i tält en hel arbetsvecka. Det skulle vara en vinter tur med prat om skogen, djuren, lite fisk och mycket skidåkning. Så blev det också. Vi packade bilen med folk och släpet med utrustning på måndag morgon sen bar det iväg. Vi åkte till Bengts ställe (tillfälliga rektorn). Där vi parkerade bilarna för att skida iväg till vår camping plats för natten. I och med att vi skulle vara ute hela veckan hade vi mycket packning med oss. Var jobbigt att dra pulkorna med den i , tur att vi har många starka killar och tjejer i klassen. På vägen stannade vi för att ta vilopauser och lunch. Man måste dricka mycket även fast det är kallt ute och det kan vara farligt att svettas när det är kalt ute och när man blir stilla blir man fort kall. Därför hade vi ett lugnt tempo så alla hängde med och ingen blev för svettig. När vi kom fram till lägerplatsen slog vi upp tälten. Innan man slår upp tälten på vintern måste man packa snön så att man kan sätta fast pinnarna i snön. Det gör man genom att trampa med fötter och skidor i snön. Sen får det stå en stund och frysa. Tälten uppsatta, snön packad och varma kläder på och då känner man att hungern börjar komma. Vi fixade lite ved och fick precis upp en eld så vi kunde laga vår tacos till middag. Blöt ved är inte det lättaste att elda med. Brinner inte lika bra. Konstigt! Efter middagen krypte vi till kojs. Tisdagen packade vi ihop våra saker och åkte bort till sjön som vi fiskade med nät i förra veckan. Vi fick 7 gösar och en lake. Efter upptagningen av nät åt vi lunch. Efter ett gott mål mat var man laddad för resan till nästa campingplats. Den resan på vitablixten, lumpens gamla tur skidor, var väldigt jobbig. Vi kom till en jättebacke så vi var tvungna att ta av oss våra skidor och pulsa upp i snön, den räckte upp till midjan, kändes knappt som man kom framåt. Vår nästa campingplats var Honkenen-stugan (skolans stuga). När vi kom fram var kl 19.00 och det var mörkt ute så vi sov i stugan istället för tälten. Lite fusk jag vet men men.
Onsdagen pratade vi lite om fällor för ripa och räv på förmiddagen. Sen åkte vi ut för att sätta upp egna ripfällor. Leif en ny/gammal lärare var med oss på turen och visade hur man gör och varför. Han var med oss hela veckan. På kvällen tog vi det bara lugnt och åt lite "egen" fiskad gös. Jag och Elin satte upp tältet så vi sov ute den natten. Några andra gjorde likadant och resten sov i stugan.

På torsdagen berättade Leif om Honkanenstugans och skogens historia. Vi åkte ut på en liten exekution för att titta på gamla träd och nya spår. Vi såg lodjursspår, det tyckte jag var väldigt häftigt, har jag aldrig sätt innan. På kvällen bastade några av killarna och vi andra spelade kort. Det bjöds på vår standard rätt stekt blodpudding, bacon och palt den kvällen. Inte min favorit men är man hungrig så går det mesta ner. Sov i stugan denna natt, har ingen bra anledning bara att jag är en bekväm människa och att vi ville vara klara så tidigt som möjligt för att åka hem på fredagen, då är det lättare om man har packat tältet innan.
På fredag bar det hemåt blev en tur på 8 km i ett vackert solväder med lite lättare packning. Det är ofta lättare att åka hem än dit. Såg nya roliga spår på vägen hem, utter och mård.
En lyckad vecka med mycket snö och sol.
.